ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Λιμνοθάλασσα Κορισσίων

Κέρκυρα 10/10/2010 Corfu

Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές ακτές της Κέρκυρας. Στις αμμώδεις παραλίες υπάρχει το μοναδικό δάσος αγριόκεδρων του νησιού. Οι πετρόμορφες αμμοθίνες συμβάλουν στην ιδιαιτερότητα του τοπίου. Είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος του νησιού με μεγάλη αξία για τη διατήρηση και προστασία της αυτοφυούς χλωρίδας, της πανίδας και των ερπετών της Κέρκυρας. Ξεχωρίζουν η χερσαία χελώνα Testudo hermanni, οι νεροχελώνες Emys orbicularis και Mauremys caspica, τα πολύ σπάνια ψάρια των υφάλμυρων νερών Aphanius fasciatus (γούργος ή ζαχαριάς) και Valencia hispanica και η σπάνια πεταλούδα Callimorpha quadripunctata. Εδώ φωλιάζουν τα πουλιά Νανογλάρονο (Sterna albifrons), Μικροτσικνιάς (Ixobrychus minutes) και Θαλασσοσφυριχτής (Charadrius alexandrines). Στην περίοδο της αποδημίας παρατηρούνται κρυπτοτσικνιάδες (Ardeola ralloides), λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta), καλαμοκανάδες (Himantopus himantopus), νεροχελίδονα (Glareola pratincola).

2 σχόλια:

φτερό στον άνεμο... είπε...

Καλημέρα,

πολύ ωραίες όλες οι αναρτήσεις σας και η συγκεκριμένη ιδιαίτερα για μένα. Είμαι αναγνώστρια από καιρό. Μόνο μια μικρή διόρθωση παρακαλώ, είναι λιμνοθάλασσα Κορισσίων και όχι Κορισσίας. Επίσης να πω ότι στην Κέρκυρα έχουμε την τύχη να ζει εδώ και χρόνια και να εργάζεται ένας εξαιρετικός άνθρωπος και επιστήμονας, ο κ. Σταμάτης Γκίνης ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού. Ιδιαίτερα δε έχει μελετήσει τη συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα καθώς και τις υπόλοιπες 4 περιοχές Natura στο νησί. Παράλληλα, μελετά την πανίδα και χλωρίδα του νησιού έχοντας συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 30.000 φωτογραφίες.
Αυτό τη μικρή αναφορά την έκανα ως ελάχιστο δείγμα εκτίμησης σε όλους εσάς, τους γνήσιους λάτρεις και προστάτες της Φύσης που εκδηλώνετε αυτή σας την αγάπη όχι κρυμμένοι πίσω από γραφεία αλλά από τα βουνά, τους υγρότοπους και τις ακτές της Ελλάδας.
Ευχαριστώ πολύ.

φτερό στον άνεμο... είπε...

:)