Το φιλελληνικό ρεύμα στην Ευρώπη και στην Αμερική συνετέλεσε στην επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στην δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι είχαν στο μυαλό τους (και σε ένα βαθμό συνεχίζουν να έχουν) την εικόνα της αρχαίας Ελλάδας, όπως έβγαινε από τα βιβλία, και όχι την πραγματική εικόνα της Ελλάδας όπως βγαίνει από την ιστορική της διαδρομή των πολλών δεκάδων αιώνων. Έτσι, Έλληνες και Ευρωπαίοι διαπίστωναν τις διαφορές τους.
Σην διάρκεια της Επανάστασης του 1821 ο γιατρός Millingen, βρέθηκε στην Ήπειρο. Και, ανάμεσα στα άλλα γράφει:
«Διατηρούσαν και εβραϊκές συνήθειες οι Έλληνες. Δεν έτρωγαν ποτέ κρέας από ζώο ή πουλί πνιγμένο. Έπρεπε να τρέξει αίμα. Η προκατάληψη τους ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη που όταν σκοτώναμε κανένα πουλί ή λαγό έσπευδαν να τους κόψουν το λαιμό».
Η χελώνα, περιζήτητο έδεσμα για τους Ευρωπαίους εθελοντές, προκαλούσε ακατανίκητη αηδία στους Έλληνες. «Ούτε να την αγγίζουν δεν ήθελαν οι Έλληνες», γράφει ο Millingen. «Έφτυναν μόλις την έβλεπαν, δείγμα έσχατης αποστροφής. Μερικοί Ευρωπαίοι που ήρθαν να με επισκεφθούν στο Κεράσοβο μάζεψαν κάμποσες στο δρόμο. Ένας Γερμανός που είχε αποκτήσει μεγάλη πείρα στην τέχνη να σκοτώνει και να μαγειρεύει χελώνες υποσχέθηκε σπουδαίο συμπόσιο. Κι άρχισε τις προετοιμασίες. Ξαφνικά βλέπω τη σπιτονοικοκυρά μου μαζί με τις γειτόνισσές της να ξεσηκώνουν όλα τα σκεύη του μαγειριού. Κι όταν γύρισε ο άντρας της έγινε τέτοια κατακραυγή εναντίον μας που θεωρήσαμε φρόνιμο να εγκαταλείψουμε το σπίτι και να μαγειρέψουμε τις χελώνες στο ύπαιθρο».
Κι ενώ η συντροφιά απολάμβανε τις χελώνες, οι κάτοικοι του Κεράσοβου τους έβλεπαν «σαν τα πιο ακάθαρτα όντα». Και για πολλές μέρες δε τους ζύγωναν, σαν να ήταν μολυσμένοι από κάποια μεταδοτική ασθένεια.
Πηγή:
Κυριάκου Σιμόπουλου, «Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 1821»
Κυριάκου Σιμόπουλου, «Πως είδαν οι ξένοι την Ελλάδα του 1821»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου