ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

Limenitis reducta


Η πεταλούδα «Προστάτις του λιμανιού» (Limenitis reducta, Staudinger, 1901) είναι διαδεδομένη στις μεσογειακές περιοχές της Ευρώπης. Εξαπλώνεται και ανατολικότερα φτάνοντας στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας και το Βόρειο Ιράν. Δεν υπάρχει στην Αφρική και στην άκρη νότια της Ιβηρικής Χερσονήσου.

Πετάει από τη στάθμη της θάλασσας μέχρι περίπου τα 1300 μέτρα, προτιμώντας ανοιχτές περιοχές κοντά σε γραμμές δέντρων ή άκρες θάμνων όπου προσκολλάται στο αγιόκλημα (Lonicera sp.), που είναι το κύριο φυτό - ξενιστής του. Είναι ένα θερμόφιλο είδος και πετά κυρίως όταν ο ήλιος λάμπει, προτιμώντας να παραμένει κρυμμένο στην βλάστηση κατά τη διάρκεια των συννεφιασμένων ημερών. Πετάει από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο

Το επιστημονικό όνομα του γένους προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «ο λιμενίτης - η λιμενίτις. Εκτιμάται ότι του δόθηκε το όνομα Limenitis - λιμενίτις, επειδή το δείγμα από το οποίο περιγράφτηκε πορερχόταν από το ιταλικό λιμάνι του Λιβόρνο (Leghorn). Το επίθετό του είναι η λατινική λέξη reducta.

Ετυμολογία:
** Limenitis > (ο) λιμενίτης & (η) λιμενίτις (θεός, προστάτης του λιμανιού, αυτός που ανήκει στο λιμάνι).
** reducta = μικρή, μικροσκοπική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: