ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2014

Clanga clanga (Aquila clanga) - στικταετός


Σχινιάς 27/11/2009

Ο κλαγγός είναι ένας αετός που είναι χειμερινός επισκέπτης στην Ελλάδα. Ξεχειμωνιάζει από Οκτώβριο μέχρι Μάρτιο στους υγρότοπους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας (Έβρος, Κερκίνη, Νέστος, Αμβρακικός) και πολύ σπάνια παρατηρείται σε νοτιότερες περιοχές. Μια από από αυτές είναι ο υγρότοπος του Σχινιά στην Αττική, όπου έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια 2-3 άτομα.
Ο αριθμός αυτών των αετών που ξεχειμωνιάζουν στην Ελλάδα είναι 70-80 άτομα, που στην πλειοψηφία τους είναι νεαρά πουλιά. Πρόκειται για το 50% του πληθυσμού που διαχειμάζει στα Βαλκάνια (πλην Τουρκίας).
Περιλαμβάνεται στο «Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας», λόγω του μικρού και κυμαινόμενου πληθυσμού του.
Επιστημονική ονομασία: Clanga clanga (Pallas, 1811)
Λαϊκή ονομασία: κράχτης.
Τεχνητό όνομα: κραυγαετός (Κανέλλης) & στικταετός (Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, κατ' αντιγραφήν της αγγλικής ονομασίας (Great Spotted Eagle) που δίνει έμφαση στο κληλιδωτό πτέρωμα κυρίως των νεαρών ατόμων).
Ετυμολογία:
clanga < κλαγξ (σε χρήση μόνο η δοτική: «κλαγγί») κραυγή, άναρθρη φωνή, μεταλλικός θόρυβος (βλ. «κλαγγή των όπλων» < κλάγγω, κραυγάζω ==> αναφορά στην κραυγή του πτηνού = κλαγγός.




Δεν υπάρχουν σχόλια: