ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2011

Άγιον Όρος φύση με μοναδικά χαρακτηριστικά


Η βλάστηση του Αγίου Όρους χωρίζεται σε τρεις ζώνες.

Η πρώτη είναι η ζώνη των αείφυλλων πλατύφυλλων, που ξεκινά από την θάλασσα και φτάνει μέχρι τα 800 μέτρα, ανάλογα με τα πετρώματα και τον προσανατολισμό της περιοχής. Εκτείνεται περιμετρικά της αθωνικής χερσονήσου και περιλαμβάνει πουρνάρια, αριές, ρείκια, λαδανιές, σχίνους, κουμαριές, μυρτιές, σπάρτα, αγριελιές, κουτσουπιές, δάφνες, αγριόκεδρους και άλλα είδη της μεσογειακής βλάστησης.

Η δεύτερη ζώνη ξεκινάει περίπου από τα 600 μέτρα και περιλαμβάνει φυλλοβόλα δάση, που αποτελούνται από καστανιές, δρύες, σφενδάμια, φτελιές, οστρυές, αγριομηλιές, πλατάνια στις ρεματιές και έλατα στα μεγαλύτερα υψόμετρα. Τα φυλλοβόλα δάση δεν καλύπτουν όλο το μήκος της χερσονήσου, γιατί στο βόρειο τμήμα με το χαμηλό σχετικά υψόμετρο υπάρχουν δάση με χαλέπια πεύκη.

Από το κεντρικό τμήμα και νοτιότερα είναι εντυπωσιακά τα δάση καστανιάς, που εκμεταλλεύονται τα μοναστήρια από παλιά για την παραγωγή ξυλείας. Αρχικά η καστανιά δημιουργούσε μικτά δάση με δρύες, σφενδάμια, αγριόλευκες, αγριοκερασιές, οξιές, μαυρόπευκα και έλατα. Λείψανα αυτού του αρχέγονου μικτού δάσους διατηρούνται ακόμα σε ορισμένες περιοχές, που το φθινόπωρο μεταβάλλονται σε μυστηριακούς τόπους από τις ποικίλες χρωματικές διαβαθμίσεις των φύλλων.

Η τρίτη χλωριδική ζώνη εντοπίζεται κυρίως στον Άθω, ο κώνος του οποίου κυριαρχεί στην θέα σχεδόν από παντού στο Άγιον Όρος και το Βόρειο Αιγαίο. Η υποαλπική και αλπική αυτή ζώνη αρχίζει εκεί που τελειώνει το όριο των δασών, περίπου από τα 1.100 έως 1.500 μέτρα ανάλογα με τα οικολογικά χαρακτηριστικά των οικότοπων του βουνού και φθάνει σχεδόν μέχρι την κορφή του Άθω (2.033 μέτρα). Περιλαμβάνει σφαιρικούς ακανθώδεις θάμνους, όπως ο στενόφυλλος αστράγαλλος και η βερβερδία και πολλά χασμόφυτα ή μικρά πολυετή φυτά, όπως βιόλες, αγριογαρύφαλλα, σιληνές κλπ. Αυτή η ζώνη έχει το μεγαλύτερο βοτανικό ενδιαφέρον, γιατί περιλαμβάνει πολλά ενδημικά φυτά, τα 14 στενοενδημικά που βρίσκονται μόνο στον Άθω

Η χλωρίδα του Αγίου Όρους περιλαμβάνει 1.450 είδη φυτών, περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής χλωρίδας (6.000 περίπου φυτά). Από τα αγριολούλουδα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αγριογαρύφαλλα σε μεγάλη ποικιλομορφία, οι γάλανθοι, οι φριτιλάριες, οι καμπανούλες, τα ελίχρυσα, οι βιόλες, οι κρίνοι και πολλά άλλα είδη ενδημικά της Νότιας Βαλκανικής.

Η πανίδα της αθωνικής χερσονήσου περιλαμβάνει 37 θηλαστικών και 14 είδη ερπετών ενώ έχουν παρατηρηθεί και 131 είδη πουλιών. Ξεχωρίζουν τα ελάφια, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, σκίουροι, αγριόγατες και τσακάλια. Στις θαλασσινές σπηλιές φωλιάζουν φώκιες και κοντά στις ακτές συχνές είναι οι εμφανίσεις ρινοδέλφινων.Δεν υπάρχουν σχόλια: