ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Cynthia cardui

Τουρκοβούνια 25/10/2007
Η «Κυνθία του κάρδου» είναι μια πεταλούδα κοινή στην Ελλάδα. Έχει παγκόσμια εξάπλωση, εκτός από την Ανταρκτική και με σπάνιες παρουσίες στην Νότια Αμερική. Έχει μεταναστευτική συμπεριφορά.Κατά τη διάρκεια των μεταναστεύσεών της, που επαναλαμβάνονται την άνοιξη και συχνά και το φθινόπωρο, μπορεί να καλύψει έως 3.000 χιλιόμετρα. Η παρουσία της έχει παρατηρηθεί ακόμη και στην Ισλανδία.
Πετάει από τον Απρίλιο έως τα τέλη Νοεμβρίου ανοιχτές θέσεις, λιβάδια, φρυγανότοπους και περιστασιακά σε κήπους. Έχει μια ισχυρή και συνεχή πτήση, με πολύ υψηλή ταχύτητα και διατηρείται για μεγάλες περιόδους. Ξενιστές για τις κάμπιες της είναι συνήθως γαϊδουράγκαθα των γενών Carduus και Cirsium αλλά μπορεί να είναι και φυτά των οικογενειών Malvacee , Boraginaceae και Urticacae.
Επιστημονικό όνομα: Cynthia cardui (Linnaeus, 1758) //  συνώνυμο: Vanessa cardui (Linnaeus, 1758).
Ετυμολογία:
cynthia < Κύνθος (βουνό της νήσου Δήλου)
cardui < carduus, αγκάθι = ακανθίδα, ακανθίσκη (ή φυτό παρόμοιο με γαϊδουράγκαθο) < cardo (γαϊδουράγκαθο).
Vanessa < Φανέσσα > φάος (φως, χαρά) ==> για τα φωτεινά και όμορφα χρώματά της // Ο Fabricius, 1807, υποστηρίζει ότι το όνομα έχει ληφθεί από ένα σύντομο ποίημα του J. Swift - Cadenus και Vanessa, όπου η Vanessa ήταν το οικείο ψευδώνυμο που ο συγγραφέας είχε δώσει στον κύριο χαρακτήρα της ιστορίας του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: