ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΛΟΚ

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Aglais urticae


Παγγαίο 05/06/2010

Η Aglais urticae (L. 1758) έχει ευρεία εξάπλωση στην Ευρώπη και την Ασία, φτάνοντας μέχρι την Ιαπωνία. Δραστηριοποιούνται από την αρχή της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινόπωρου.
Ετυμολογία:
Aglais < Αγλαΐα (λαμπερή, ωραία) μία από τις τρεις Χάριτες μαζί με την Ευφροσύνη και τη Θάλεια < αγλαός (λαμπρός, εξαίρετος ωραίος).
urticae (λατιν.) < urtica τσουκνίδα (επειδή προτιμά αυτό το φυτό ως ξενιστή) < uro έγκαυμα, φλεγμονή.
 

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Podarcis muralis

Παγγαίο 05/06/2010

Κατανέμεται στην ηπειρωτική Ελλάδα, την κεντρική Εύβοια και τη Σαμοθράκη. Ημερόβια, ευκίνητη σαύρα που ζει σε ποικιλία βιοτόπων μέχρι τα 2.800 μ. Τρέφεται με ασπόνδυλαΑκίνδυνο ερπετό με σύντομη χειμερία νάρκη.

Περισσότερα στην www.herpetofauna.gr του Ηλία Στραχίνη.

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Coenonympha pamphilus

Ελικώνας 04/05/2012

Η «Κοινή Νύμφη του Πάμφιλου» έχει ευρεία εξάπλωση σε Ευρώπη, Ασία και ΒΔ Αφρική. Σε νότιες περιοχές, όπως στην Ελλάδα, αναπαράγεται δύο και τρεις φορές σε μία περίοδο. Οι προνύμφες της τρέφονται με αγρωστώδη φυτά. Είναι δραστήρια από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
Επιστημονικό όνομα: Coenonympha pamphilus (L. 1758 )
Ετυμολογία:
Coenonympha < κοινή + νύμφη
pamphilus < Πάμφιλος (παν + φίλος), ζωγράφος του 4ου π.Χ. αιώνα από την Αμφίπολη, δάσκαλος του Απελλή.

Ωρωπός 30/04/2008




Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Zygaena minos

Όσσα 07/06/2010

Η Zygaena minos (Denis & Schiffermüller, 1775), εξαπλώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Ανήκει στις λεγόμενες «νυχτοπεταλούδες» που ξεκουράζονται με ανοιχτά τα φτερά. Οι προνύμφες της τρέφονται με φυτά των ειδών Eryngium και Pimpinella.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Aporia crataegi

Ελικώνας 04/05/2012

«Απορία του κράταιγου» από τον Ελικώνα σε άνθος της ορχιδέας Anacamptis laxiflora (Ανακαμπτις η αραιανθής).
Εξαπλώνεται στην Ευρώπη, με εξαίρεση τις βόρειες χώρες. Συνηθισμένη πεταλούδα στις χώρες της Μεσογείου αλλά απουσιάζει από την Σαρδηνία και την Κορσική. Πετάει σε υψόμετρα 0-2000 μέτρα, μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, σε ανοιχτά δάση, βοσκοτόπια, λιβάδια και κήπους.
Προτιμάει υγρές θέσεις ή κοντά σε ποταμούς και ρυάκια, όπως και η ορχιδέα Anacamptis laxiflora της φωτογραφίας. Πολλές φορές παρατηρείται σε μεγάλους αριθμούς στο έδαφος, όπου γλύφει τα άλατα.
Η κάμπια της τρέφεται κυρίως με φυτά των γενών Prunus, Crataegus, Rosaceae και οπωροφόρα δέντρα. Μερικές φορές εμφανίζεται σαν παράσιτο στους οπωρώνες.
Επιστημονικό όνομα: Aporia crataegi.
Ετυμολογία:
Aporia < α στερητικό + πόρος (= διάβαση, δίοδος, πέρασμα, διέξοδος) < πείρω (διασχίζω) = Απορία (χωρίς πόρο, διάβαση) ==> επειδή πετάει και μετακινείται συνεχώς παντού.
crataegi < κράταιγος (τρικοκκιά, τσαπουρνιά).